Bouw van de Sint-Antoniuskerk

1297

De machtige heren van ter Borcht en van Pitsemburg bouwen aan de rand van de dorpskern van Edegem en dicht bij hun eigendommen en woonplaats een nieuwe stenen parochiekerk. Reeds in 1288 heeft een pastoor al een woning in Edegem, wat doet vermoeden dat er toen al een houten kapel heeft gestaan.

1300-1350

De parochiale kern met kerk verschuift van Buizegem naar Edegem. Het kerkje van Buizegem geraakt in onbruik en de stenen worden gerecupereerd voor andere bouwsels.

De Sint-Antoniuskerk werd einde 13e eeuw gebouwd als zaalkerkje, later komt de westertoren erbij. In het begin was de kerk toegewijd aan O.-L-Vrouw, rond 1558 word de Heilige Antonius Abt de patroonheilige van de kerk.

Eind 16e eeuw is er een brand in de kerk na herstelling krijgt ze  haar huidige vorm zonder de grote zijbeuken die in 1880 bijgebouwd worden. Na de bouw van de Basiliek word de kerk een kapelanie van de O.-L.-V. van Lourdeskerk. Maar er is nog iedere zondag om 8 uur een dienst in de kerk. De kerk is sinds 1947 een beschermd monument en bevat nog vele kunstschatten.

Naar top