De grot van Edegem

De grot

De grot is door J.P Van Aelst op zijn grond gebouwd in 1883, 25 jaar na de verschijning van onze Lieve Vrouw aan Bernadette de Soubiroux in Lourdes. Een van zijn dochters Maria Carolina was ongeneeslijk ziek en het was haar wens om naar Lourdes te gaan. Maar reizen was toen  niet zo evident. Zij kon haar vader overhalen om een exacte kopie van de grot te bouwen. De rotsen werden te Namen aangekocht. Zo kon ze alle dagen naar de grot gaan om te bidden voor genezing maar dat heeft helaas niet mogen zijn. De grot werd officieel ingezegend on 1885. In 1924 zullen de erven Van Aelst de grot overdragen aan de parochie.

De bedevaarders

Al snel na de bouw van de grot kwamen er meer bedevaarders ook van ver buiten de gemeente, dit zorgde voor heel wat overlast in onze gemeente. De meeste bedevaarders kwamen te voet of per tram tot Mortsel en ook met de trein, Edegem had enkele jaren een spoorlijn en station.

Met de komst van de bedevaarders kwamen er in de Hovestraat heel wat café's en hotels dus ook in de week was er veel begankenis. Maar ook handelaars met kramen kwamen er langs de straat staan, zij verkochten kaarsen, wimpels en ander devoties en dit zorgde voor veel overlast en werd niet altijd positief onthaald bij de middenstand. Edegem had slecht een velwachter en moest herhaalde malen beroep doen op de gendarmes van Kontich om de orde te handhaven.

Naar top