Marie Gevers

Marie Gevers is geboren op kasteel Mussenburg 30 december 1883 en overleden op 9 maart 1975.

Marie Gevers was een schrijfster en schreef in het Frans, de taal waarin ze werd grootgebracht. In haar jeugdjaren heeft Marie Gevers veel poëzie en gedichten geschreven.

Haar beste vriendin Jeanne Thielemans was een nichtje van Emile Verhaeren. Hij heeft haar tot schrijven van romans aangezet. Genre: Plattelandsleven en Scheldestreek.

Haar eerste roman schreef ze in 1931. “La comptesse des dignes” “De Dijkgravin”. Ze was toen 48 jaar.  Vanaf dan schreef ze nog alleen romans en kinderboeken. 

Haar meesterwerk “Mort et vie d’un étang” “Leven en dood van een vijver” is autobiografisch en bestaat uit 3 luiken , 1ste luik “De vijver” jeugdjaren in de tuin rond de vijver, 2de luik  “De kelder”= in dagboekvorm,  oorlogsjaren en verlies van haar echtgenoot en de dood van haar oudste zoon in een bombardement, 3de luik “Weergevonden kamer”  = nieuwe levenshoop na de bombardementen.

In 1938 werd Marie Gevers lid van de Académie royale de langue et de littérature Françaises de Belgique. Zij was de eerste vrouw die hierin werd opgenomen.

Haar boek “Paix sur les champs” “De Verzoening” uit 1970 werd verfilmd door Jacques Boigelot en meedong naar de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film.

Zij heeft een 30-tal romans geschreven. Vertaalde ook romans van Felix Timmermans – op zijn beurt illustreerde hij haar boeken met tekeningen. Vertaalde ook het boek van Lode Zielens “Moeder waarom leven wij”  en met een ontmoeting met Koningin Fabiola , vertrouwde de koningin haar “Sprookjes” toe.

Naar top